Varza — Seminar al Clubului de sănătate din Făgăraș
Varza — Seminar susținut la Campus Porumbacu în cadrul activităților de promovare a unui stil de viață sănătos organizat de Clubul de sănătate din Făgăraș.
Prezintă: Viorica Truța
Sinopsis:
Varza
„Varza este doctorul săracului, un medicament dăruit de providență.” Dr. Blanc, 1881
Caracteristicile medicamentelor foarte căutate:
- Să fie de ultimă generație
- Să aibă nume deosebite
- Să vină de departe
- Să fie scumpe
- Și, mai ales, să facă minuni.
De peste 4000 de ani, varza s‑a dovedit a fi un medicament deosebit, dar ea are exact opusul criteriilor amintite.
Varza este:
- Banală și modestă
- Răspândită pretutindeni
- La prețuri avantajoase
- Aliment ușor digerabil, lejer și mineralizant.
Varza ca aliment:
- Conține minerale, arsenic și iod, fiind un reechilibrant general
- Favorizează metabolismul glucidelor
- Sărurile de magneziu, calciu și potasiu fac minuni, stimulând imunitatea
- Are efect antiscorbutic și revitalizant
- Are un prețios efect pentru intestine
- Consumată frecvent, dă luminozitate tenului.
Cum preparăm varza în bucătărie?
- Să nu‑i risipim prețioasele substanțe în apă multă pusă la fiert!
- O pregătim înăbușită, dar nu până la fierbere completă. Apa în care se fierbe varza, dacă este băută, reface nervii în mod miraculos.
- Cel mai benefic este s‑o folosim ca salată, la începutul mesei, cu adaus de sare, ulei, lămâie și usturoi, plus ierburi aromate, sau în combinații cu alte crudități.
Recomandări pentru uz intern:
- Afecțiuni pulmonare, cataruri, bronhii bolnave: se face o supă concentrată din 60 g varză, fiartă îndelung în 1l apă, cu adaus, de 70 g miere.
- Seboree grasă și eczeme: se mănâncă frecvent salată de varză crudă. Conținutul de sulf este binefăcător pentru problemele pielii.
- Anemie, transpirații nocturne urât mirositoare: se consumă multe salate de varză, a cărei clorofilă crește hemoglobina din sânge și detoxifiază.
- Nefrite, paraziți: se face suc de varză și se bea, în reprize mici, de mai multe ori pe zi.
- Tulburări intestinale, urinare, respiratorii: un pahar de suc pe zi, combinat cu suc de morcovi și câteva picături de lămâie, pentru ameliorare de gust.
- Afonie: suc de varză combinat cu miere, în gargară și ingerare
- Răceli, afecțiuni ale bronhiilor, tuse rebelă: 5–6 frunze de varză, se fierb o jumătate de oră în 1 l apă, la care se adaugă miere, se face sirop. Sau: 1–2 pahare suc de varză, saturat la maxim cu miere, în reprize mici și dese. Sau: de 3–4 ori pe zi, într-un ceai la alegere, câte o linguriță de sirop de varză roșie. Se pune la fiert sucul de varză roșie, la care se adaugă jumătate din greutatea lui în miere. Se fierbe domol, până la consistența de sirop.
Modalități de utilizare a verzei în uz extern:
- Răni vechi sau noi: se înăbușe locul cu comprese calde, apoi se se pun cataplasme cu varză crudă zdrobită, de două ori pe zi.
- Colici și colite: supă de varză fiartă îndelungat, cu adaus de ulei, sare, chimen și făină de orz, fiartă în prealabil. Suc de varză, combinat cu suc de morcovi, făcut proaspăt, băut 2–3 pahare pe zi, și aplicații de frunze pe abdomen, în fiecare seară.
- Artrite, dureri reumatismale, nevralgii, sciatică, entorse, paralizii parțiale, gută, ganglioni umflați: frunze de varză înmuiate 1–2 minute în apă fierbinte, curățate de nervuri și aplicate local. Se pot și încălzi frunzele la o sursă de căldură, dar în ambele variante se aplică cât se poate de calde, în straturi de 3–4 frunze suprapuse, și acoperite cu flanel de lână și legat bine.
- Lumbago, dureri de orice fel: se fierb frunzele de varză în lapte, până la obținerea unei marmelade groase. Se întinde pe o pânză și se aplică, călduță binișor, pe locul dureros. Se leagă bine și se lasă 10 ore. Adesea, la îndepărtare, și durerea a dispărut.
- Constipație: se bea supa primei fierturi de varză, 2–3 pahare pe zi.
- Tumori, sinuzită, edeme, dureri de cap, mușcături, pleurezii, hemoroizi: în tot felul de afecțiuni, se fac aplicații locale cu varză, se lasă și peste noapte. Procedura se repetă, până la dispariția suferinței.
- Surditate: unele surdități sunt influențate de amestecul de suc de varză și suc de lămâie în cantități egale, în instilații repetate în urechi.
- Crăpături și degerături, contuzii, ulcere varicoase, cangrene, necroze, arsuri, zona, acnee, infecții de toate felurile: răspund vindecător la aplicarea de frunze de varză, preparate în modul amintit anterior.
Varza acră
- Extrem de binefăcătoare prin fermenții ei
- Este de o remarcabilă digestibilitate
- Când nu este suportată, nu varza acră este de vină, ci ceea ce o însoțește
- Fermenții lactici, puternic dezinfectanți, trebuie păstrați intacți: să nu spălăm varza acră, să căutăm să o consumăm crudă, la începutul mesei.
Varza este și un excelent curățitor de covoare, îndepărtând murdăria și împrospătând culorile. Cu varza tăiată în jumătăți, se freacă suprafața covorului, în mișcări circulare, până se obține rezultatul dorit.
Dacă romanii au folosit varza ca unic medicament timp de peste șase secole, dacă Caton cel Bătrân se trata, și‑i trata pe toți, fără deosebire de maladie, numai cu varză, se cuvine să‑i dăm și noi acestei legume un loc de cinste în viața noastră. Să o consumăm zilnic, să o folosim extern în terapie, și să îi mulțumim lui Dumnezeu că, printre lucrurile minunate destinate nouă la creațiune, ne‑a dăruit și varza.
[flickrbadge set=„72157641514277193“]