Un stil de viață sănătos: fumat, alcool, alimentație
Un stil de viață sănătos
Seria: „Sănătate și armonie” – program specializat cu profil medical, nutrițional și de promovare a sănătăţii prin mişcare desfășurat la Campus Porumbacu între 4–10 martie 2014.
Prezintă: dr. Mihaela Răileanu
Sinopsis:
Un stil de viață sănătos: fumat, alcool, alimentație
Fumatul
- Nicotina
- Principalul constituent al tutunului
- Determină dependenţa de tutun
Tutunul nears – folosit oral
- Nicotină
- Carcinogeni
- Alte substanţe toxice
Efecte: cancer cavitate bucală şi pancreas
Tutunul ars – fumul de ţigară
- Nicotină
- Peste 4000 de substanţe toxice, cancerigene
- Pipa şi ţigara în foi: pH alcalin – se absoarbe în cantitate mare la nivelul mucoasei cailor respiratorii superioare
- Ţigaretele: pH acid – se absoarbe în cantitate mare la nivelul plămânilor
Efecte negative
Boli cardiovasculare:
- Accelerarea procesului aterosclerozei
- Creşterea riscului de infarct miocardic
- Creşterea riscului de morţi subite cardiace
- Oprirea fumatului: risc infarct miocardic identic cu nefumător după 15 ani de abstinenţă
- Efecte negative 2
Cancer
- Aparat respirator: plămâni, faringe, sinusuri paranazale, cavitate nazală, laringe
- Aparat digestiv: cavitate bucală, esofag, stomac, pancreas, ficat
- Aparat reno-urinar: rinichi, vezica urinară, ureter
- Aparat reproductiv: uter
- Leucemie
- Riscul crește cu nr. de ţigarete/zi şi durata fumatului
- Riscul de cancer de plămâni persistă şi după 20 ani de abstinenţă
Boală pulmonară cronică obstructivă
- Apare la 1–2 ani de la debutul fumatului
- Obstrucţia căilor aeriene mici
- Reversibilă după abstinenţă de 1–2 ani
Graviditatea
- Avort spontan
- Rată crescută a mortalităţii perinatale
- Greutate mică a fătului
- Risc crescut de infecţii respiratorii la făt
- Moarte subită la făt
Alte efecte negative
- Ulcer gastric sau duodenal
- Osteoporoza
- Cataracta
- Degenerescenţă maculară
- Menopauza prematură
- Litiază biliară
- Colecistită
- Impotenţă la bărbaţi
Fumatul pasiv
- Cancer pulmonar
- Boli cardiovasculare: ateroscleroza, infarct miocardic
- Infecţii respiratorii
- Otită medie cronică
- Astm la copil
- Exacerbări ale astmului la copil
Renunţarea la fumat
- Metode farmacologice
- Prima linie:
- Gumă cu nicotină
- Plasturi cu nicotină
- Nicotină inhalator (nazal/oral)
- Tablete cu nicotină
- Bupropion
- Varenicline
- Linia a doua:
- Clonidina
- Nortriptylina
- Prima linie:
- Voinţă
- Determinare
- Ajutor specializat
Alcoolul
- Afectează aproape toate sistemele organismului
- Afectează aproape fiecare proces neurochimic la nivelul creierului
- Amplifică gravitatea unor boli fizice sau psihice
- Scade speranţa de viaţă cu cca 10 ani
Efecte benefice vs efecte negative
- Scăderea LDLc
- Scăderea riscului de boli ocluzive ale arterelor coronare
- Scăderea riscului de producere a demenţei/Alzheimer
Efecte negative
- Sistemul nervos
- Amnezie anterogradă temporară
- Incapacitatea coordonării şi a judecării
- Creşterea riscului de accidente
- Neuropatie periferică (alcoolism cronic)
- Degenerare cerebrală şi atrofie cerebrală (alcoolism cronic)
- Afectare psihică: depresie, anxietate, halucinaţii
- Afectarea sistemului gastro-intestinal: hemoragii, ciroză hepatică
- Cancer: esofag, rect, sân
- Creşte vulnerabilitatea la infecţii hepatite şi HIV
- Sistemul cardiovascular: risc de 6 ori mai mare pentru boli coronariene, creşte LDLc, risc cardiomiopatie, risc de tulburări de ritm
- Sistem reproducător: atrofie testiculară, amenoree
- Alte efecte: muşchi, oase, metabolism calciu, modificări hormonale
Alcoolul → dependenţă
Alimentaţia
Echilibru
- Cantitativ
- Calitativ
Echilibru cantitativ
Necesar caloric zilnic:
- Repaus la pat 25–30 kcal/kg corp/zi
- Exerciţiu uşor 35–40 kcal/kg corp/zi
- Exerciţiu moderat 40–45 kcal/kg corp/zi
- Exerciţiu intens: 45–50 kcal/kg corp/zi
- Exerciţiu foarte intens: 50–60 kcal/kg corp/zi
- Ex. femeie casnică,de vârstă medie, greutate 65 kg – cca 2200 kcal/zi
- Ex. bărbat, efor moderat, vârstă medie, greutate 80 kg – cca 3200 kcal/zi
Calitativ
- Proteine 13–18%
- Grăsimi 20–30%
- Glucide 55–60%
- Vitamine: A, D, E, K, C, B1, B2, PP, B6, B12
- Mineralele
- Apa
Proteinele
- Rol: structural pt. ţesuturi, menţinerea balanţei apei, transportori pentru substanţe în organism
- Surse: produse de origine animală şi produse vegetale (fasole, soia, linte)
Grăsimile
Rol: furnizare energie, nutrienţi esenţiali (nu se produc în organism), componenţa celulelor, rol mecanic şi termic (ţesutul adipos)
- Acizi graşi saturaţi: de origine animală
- Acizi graşi nesaturaţi: de origine vegetală
Produsele vegetale = 0 colesterol!
Colesterolul
- Colesterolul = componentă naturală
- Utilitate:
- Pereţi celulă
- Formare hormoni
- Fracţiuni
- LDL
- HDL
- Produsele vegetale – 0 colesterol!
Rezultatul: ateroscleroza
Ce fel de înlocuitori?
Glucidele
- Rol: furnizare energie, rezervă energetică, funcţionarea unor organe (ficat, inimă, sistem nervos central)
- Tipuri:
- polizaharide: cereale, legume, fructe, nuci
- dizaharide: zahăr
- monozaharide: fructe, miere, lapte
Fibrele alimentare
- Induc saţietate
- Stimulează tranzitul intestinal, evitând constipaţia
- Previn cancerul de colon
- Necesar zilnic (creşte cu vârsta)
- 30–38 g pt. bărbaţi (4–6 pere cu coajă)
- 21–25 g pt. femei (3–4 pere cu coajă)
Fibrele insolubile (celuloza şi lignina) au o putere mare de absorbţie şi se umflă ca un burete după ce ajung în intestin: ele mai multe cereale
integrale, varza, sfecla, morcovi, varza de Bruxelles, napi, conopida, mere (coaja).
Fibrele solubile (pectina şi hemiceluloza) reţin intrarea glucozei în sânge, fapt important pentru diabetici şi reduc nivelul de colesterol. Se găsesc în cantităţi mari în ovăz, mazăre, fasole, mere, citrice, morcovi, orz.
E‑urile
- Sunt substanţe chimice folosite pentru a îmbunătăţi gustul sau aspectul unor produse sau pentru a‑i prelungi termenul de valabilitate.
- Există E‑uri bune şi E‑uri dăunătoare
E‑uri bune
- E 306 = vitamina E naturală
- E 300 = vitamina C naturală
- E 140 = clorofila (colorant natural)
- E 322 (lecitina) = antioxidant natural
- E 440 (pectina) = gelifiant natural
- E 407 (caragenon) = emulsifiant din ale marine
E‑uri dăunătoare
- Dau tulburări gastrice, boli de ficat, diabet, boli cardiovasculare, cancer
- Unele dau dependentă
- Zaharina = suspectă de producerea cancerului (băuturi/produse fără zahăr)!
- Cele mai periculoase E‑uri în: sarea de lămâie, guma de mestecat, margarină, brânză topită, muştar, dulciuri, răcoritoare.
- E 102 (colorant roz): tumori tiroidă
- E 120 (acidul carminic, roşu, din coşenilă) din iaurturi cu fructe, sucuri, băuturi necarbogazoase: distruge vitamina B12
- E 231 din margarină creşte colesterolul
- E 330 din sarea de lămâie: cancer bucal
E‑uri interzise (cancerigene)
- E 123, E131, E 142, E 211, E 213, E 214, E 215, E 217, E 230, E 631
Evită extremele în dietă!