Prieteni ai Împăratului
Prieteni ai Împăratului
Seria: „Prietenii Împăratului” – congres internațional pentru tineri ce a avut loc la Mogyorod, Ungaria între 12–18 august 2013.
Prezintă: Peter Lausevic
Sinopsis:
Prieteni ai Împăratului
I. De ce mântuirea?
Noi cunoaștem iubirea lui Dumnezeu.
Ioan 3:16 Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.
Numai cine are dreptul de răscumpărare?
Lev 25:48–49 El să aibă dreptul de răscumpărare, după ce se va fi vândut: unul din fraţii lui să poată să‑l răscumpere. Unchiul lui, sau fiul unchiului lui, sau una din rudele lui de aproape, va putea să‑l răscumpere; sau, dacă are mijloace, să se răscumpere singur.
Ce‑i dă lui Dumnezeu dreptul de a răscumpăra un om care s‑a vândut rob?
Fapte 17:24–27 Dumnezeu, care a făcut lumea şi tot ce este în ea, este Domnul cerului şi al pământului şi nu locuieşte în temple făcute de mâini. El nu este slujit de mâini omeneşti, ca şi când ar avea trebuinţă de ceva, El, care dă tuturor viaţa, suflarea şi toate lucrurile. El a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr-unul singur, să locuiască pe toată faţa pământului; le‑a aşezat anumite vremuri şi a pus anumite hotare locuinţei lor, ca ei să caute pe Dumnezeu şi să se silească să‑L găsească bâjbâind, măcar că nu este departe de fiecare din noi.
Datorită creației ce devenim noi de fapt în relația cu Împăratul Universului?
2Cor 6:18 Eu vă voi fi Tată, şi voi Îmi veţi fi fii şi fiice, zice Domnul cel Atotputernic.”
Pavel a scris o scrisoare lui Filimon, un creștin care avea sclavi.
Un sclav, Onisim, nu doar că a fugit dar a și cauzat pagube stăpânului său.
Fili 1:18 Şi, dacă ţi‑a adus vreo vătămare sau îţi este dator cu ceva, pune aceasta în socoteala mea.
De ce a scris Pavel lui Filimon să‑l ierte pe sclavul său?
Fili 1:10–12 Te rog pentru copilul meu pe care l‑am născut în lanţurile mele: pentru Onisim, care altădată ţi‑a fost nefolositor, dar care acum îţi va fi folositor şi ţie şi mie. Ţi‑l trimit înapoi, pe el, inima mea.
II. Prețul răscumpărării
- Cât de mult costă răscumpărarea?
- Prețul trebuie să fie suficient pentru a plăti datoria.
- În cazul parabolei studiate zilele trecute, 10 000 de talanți.
- Aceasta rezultă 154,872,000$ pentru argint și 9,518,400,000$ pentru aur.
Aceasta pur și simplu înseamnă prea mult pentru un sclav să poată plăti.
Dar păcătosul nu se poate transforma pe sine, prin exercitarea propriei sale voințe. PDH 96.2
Care este prețul plătit pentru răscumpărarea omenirii?
1Pet 1:18–19 Căci ştiţi că nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, aţi fost răscumpăraţi din felul deşert de vieţuire pe care‑l moşteniserăţi de la părinţii voştri, ci cu sângele scump al lui Hristos, Mielul fără cusur şi fără prihană.
Ce a trebuit să facă Isus pentru a plăti acest preț?
2Cor 5:21 Pe Cel ce n‑a cunoscut niciun păcat, El L‑a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El.
Ce a trebuit să aibă loc pentru ca El să poată plăti acest preț?
Rom 8:3 Căci – lucru cu neputinţă Legii, întrucât firea pământească o făcea fără putere – Dumnezeu a osândit păcatul în firea pământească, trimiţând, din pricina păcatului, pe însuşi Fiul Său într‑o fire asemănătoare cu a păcatului,…
De ce?
Evr 2:14 Astfel, dar, deoarece copiii sunt părtaşi sângelui şi cărnii, tot aşa şi El însuşi a fost deopotrivă părtaş la ele, pentru ca, prin moarte, să nimicească pe cel ce are puterea morţii, adică pe diavolul,…
Ce poate El face cu acest sacrificiu?
Evr 4:15–16 Căci n‑avem un Mare Preot care să n‑aibă milă de slăbiciunile noastre, ci Unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca şi noi, dar fără păcat. Să ne apropiem, dar, cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentru ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie.
Cum a putut un om plăti prețul pentru atât de multe?
1Tim 3:16 Şi, fără îndoială, mare este taina evlaviei… „Cel ce a fost arătat în trup a fost dovedit neprihănit în Duhul, a fost văzut de îngeri, a fost propovăduit printre Neamuri, a fost crezut în lume, a fost înălţat în slavă.”
Așadar cât de mult a costat răscumpărarea noastră?
Și ce devenim după ce suntem cumpărați?
Lev 25:53 Să fie la el ca unul tocmit cu anul; şi acela la care va fi să nu se poarte cu asprime cu el sub ochii tăi.
El încă rămâne un servitor dar unul care primește o răsplată.
1Cor 7:23 Voi aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Nu vă faceţi, dar, robi oamenilor.
Ce fel de răsplată primim la sfârșitul timpului?
Apoc 2:23 Voi lovi cu moartea pe copiii ei. Şi toate bisericile vor cunoaşte că „Eu sunt Cel ce cercetez rărunchii şi inima”; şi voi răsplăti fiecăruia din voi după faptele lui.
Cât timp rămâne cineva ca un servitor angajat?
Lev 25:50 Să facă socoteala cu cel ce l‑a cumpărat, din anul când s‑a vândut până în anul de veselie; şi preţul de plătit va atârna de numărul anilor, care vor fi preţuiţi ca ai unui om tocmit cu plată.
Ce se întâmplă în anul jubiliar?
Lev 25:10 Şi să sfinţiţi astfel anul al cincizecilea, să vestiţi slobozenia în ţară pentru toţi locuitorii ei: acesta să fie pentru voi anul de veselie; fiecare din voi să se întoarcă la moşia lui şi fiecare din voi să se întoarcă în familia lui.
- Aceasta se aplica doar evreilor.
- Dacă cineva nu era evreu, nu beneficia de această eliberare.
Cine este un evreu adevărat?
Rom 2:28–29 Iudeu nu este acela care se arată pe din afară că este iudeu; şi tăiere împrejur nu este aceea care este pe din afară, în carne. Ci iudeu este acela care este iudeu înăuntru; şi tăiere împrejur este aceea a inimii, în duh, nu în slovă; un astfel de iudeu îşi scoate lauda nu de la oameni, ci de la Dumnezeu.
Cum devin un evreu?
Col 2:11–12 În El aţi fost tăiaţi împrejur, nu cu o tăiere împrejur făcută de mână, ci cu tăierea împrejur a lui Hristos, în dezbrăcarea de trupul poftelor firii noastre pământeşti, fiind îngropaţi împreună cu El, prin botez, şi înviaţi în El şi împreună cu El, prin credinţa în puterea lui Dumnezeu care L‑a înviat din morţi.
III. Frăția
Când Isus a devenit om, a rămas El Împăratul Universului?
Cum se întoarce Isus?
Apoc 17:14 Ei se vor război cu Mielul; dar Mielul îi va birui, pentru că El este Domnul domnilor şi Împăratul împăraţilor. Şi cei chemaţi, aleşi şi credincioşi, care sunt cu El, de asemenea, îi vor birui.”
Ce relație menține El?
Evr 2:11 Căci Cel ce sfinţeşte şi cei ce sunt sfinţiţi sunt dintr-unul. De aceea, Lui nu‑I este ruşine să‑i numească „fraţi”
Ce experiență arată această relație strânsă dintre Hristos și cei răscumpărați?
Fili 1:15–16 Poate că el a fost despărţit de tine, pentru o vreme, tocmai ca să‑l ai pentru veşnicie, dar nu ca pe un rob, ci mult mai presus decât pe un rob: ca pe un frate preaiubit, mai ales de mine, şi cu atât mai mult de tine, fie în chip firesc, fie în Domnul!
Ce ilustrație potrivită a iubirii lui Hristos față de păcătosul pocăit! Servul care își jefuise stăpânul nu avea nimic cu care să despăgubească. Păcătosul care jefuise pe Dumnezeu de ani de slujire nu avea cu ce să-și achite datoria. FA 458.2
Este vreo relație mai apropiată?
Prov 18:24 Cine îşi face mulţi prieteni, îi face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care ţine mai mult la tine decât un frate.
Ce înseamnă frate?
El are nevoie de un frate cu o inimă plină de simpatie ca a Fratelui mai Mare, care să miște inima lui omenească. Faceți‑l să simtă mai bine strângerea puternică a unei mâini iubitoare și să audă șoptindu-i-se: „Să ne rugăm.” PDH 250.2
IV. Concluzie
Când păcătosul, atras de puterea lui Hristos, se apropie de crucea înălțată a Domnului și se pleacă înaintea ei, el devine o făptură nouă. Atunci, îi este dată o inimă nouă. El devine o făptură nouă în Isus Hristos. Sfințenia nu mai cere nimic de la el. PDH 162.4