Sesiunea de delegaţi a Conferinţei Generale 2019 – Ştiri – Ziua a paisprezecea
Comitetul de ştiri al Conferinţei Generale ‑18 septembrie 2019 — Brazilia
Un sumar al activităţilor din ziua finală a celei de‑a 23‑a sesiuni de delegaţi a Conferinţei Generale, ţinută la Itu, Brazilia

18 septembrie 2019—Itu, Brazilia
Ultima zi a sesiunii a sosit şi ziua a început cu închinarea de dimineaţă, ţinută de fratele J. Cruz din Statele Unite, cu tema „Înălţaţi‑L pe El ca şi Cap al Bisericii”.
„Şi El este capul trupului, biserica: El este începutul, cel întâi născut dintre cei morţi; pentru ca în toate lucrurile să aibă întâietatea” (Coloseni 1:18).
Fratele P. Lausevic a prezentat un scurt mesaj delegaţiei, încheind o serie de studii pe care le‑a prezentat de‑a lungul sesiunii cu privire la soliile celor trei îngeri. El a pus o întrebare cu privire la mesajul zilei anterioare: „Cum se aplică această imagine a copiilor lui Avraam la timpul nostru?” După cum lumina a fost respinsă de autorităţile eclesiastice în timpul lui Hristos, tot la fel a fost respinsă în fiecare generaţie succesivă. „Când reformatorii au predicat cuvântul lui Dumnezeu, ei nu se gândeau să se separe de bisericile întemeiate; dar liderii religioşi nu tolerau lumina, şi cei care o purtau au fost nevoiţi să caute o altă clasă.”—Hristos, Lumina lumii, p. 232 engl.
Fratele Lausevic a accentuat faptul că foarte puţini astăzi ascultă vocea lui Dumnezeu şi acceptă adevărul, în orice mod le-ar fi prezentat. Adesea Reformatorii sunt forţaţi să se întoarcă de la bisericile pe care le iubesc pentru a declara învăţătura clară a Cuvântului lui Dumnezeu. Cei care caută lumină sunt obligaţi de aceeaşi lumină să părăsească biserica părinţilor lor, pentru ca să asculte de Cuvântul lui Dumnezeu.
Secretarul Conferinţei Generale a prezentat procesul verbal al zilei anterioare, care a fost acceptat de sesiunea de delegaţi.
Comitetul de numiri
Comitetul de numiri a prezentat un raport final.
Comitetul de Aprobare a Publicaţiilor Conferinţei Generale:
- Paul Chapman (preşedinte)
- Cicero Barros
- David Zic
- Walter Lukic
- Alwin Vedhasingh
Consiliul de Doctrină al Conferinţei Generale:
- Eli Tenorio, preşedinte
- Rolly Dumaguit, primul vicepreşedinte
- Liviu Tudoroiu, secretar
- Peter Lausevic, membru al comitetului
- Romulo Borges, membru al comitetului
- Franz Terceros, Regiunea America de Sud
- Marcelo Araujo, Regiunea America de Sud
- Jose Angel Usuga, Regiunea America Centrală
- Marin Barbu, Regiunea Europa
- Alexander Volgin, Regiunea Eurasia
- Zahid Williams, Regiunea Asia
- Paul Chapman, Regiunea Pacific
- Newton Kakonko, Regiunea Africa de Sud
- Edison Bigirimana, Regiunea Africa de Nord
- Jorai Cruz, Regiunea America de Nord
Comitetul Financiar al Conferinţei Generale:
- Huldeni Souza (Preşedinte)
- Patrick Jean-Francois
- Moises Heredia
Comitetul Medical
Comitetul medical temporar a prezentat un raport final, care a fost acceptat după cum urmează:
- Recomandări pentru membrii AZSMR (3 Ioan 2)
- Controale medicale periodice ale stării de sănătate
- Verificări regulate ale nivelului vitaminei B12
- Verificări regulate ale nivelului vitaminei D, în special în cazul celor ce trăiesc în emisfera nordică
- Alte analize şi investigaţii necesare (analize de laborator, ecografii, tensiune arterială, mamografie, test Papanicolau, analiza PSA,…)
- Boli prezente şi în creştere numerică între membrii AZSMR (CTBH 12.3; Deuteronomul 28:1, 2).
- Cancer
- Chirurgia este eficientă în tratament (Matei 5:29, 30).
- Radioterapia este eficientă în tratament
- Chimioterapia este eficientă în tratament
- Cele mai bune rezultate se obţin când folosim toate metodele posibile de tratare a cancerului (chirurgie, radioterapie, chimioterapie, terapie prin dietă, tratamente naturale, îngrijire spirituală)
- Obezitate şi rezistenţă la insulină (hiperinsulinism): (Îndrumarea copilului, p. 379.2)
- Depresie şi melancolie (Proverbe 17:22; Psalm 32:1–6).
- Pastorii au rolul lor în tratamentul depresiei. Este important ca ei să cunoască şi să fie familiarizaţi cu locul lor în acest tratament.
- Recomandăm ca ei să citească Pe urmele Marelui Medic, cartea dr. Neil Nedley, și cărțile dr. Daniel Amen, precum și ultimul capitol din cartea Calea către Hristos.
- Bolile cardiovasculare: Prevenţia bolilor cardiovasculare înseamnă mult mai mult decât doar vegetarianismul şi a nu fuma (Proverbe 14:30; 4:23).
- Principii de sănătate, care au fost uitate (Căminul adventist, p. 508.2; Dietă şi hrană, p. 25.5; Exodul 15:26).
(„Am văzut că motivul pentru care Dumnezeu nu asculta rugăciunile servilor Săi pentru însănătoşirea celor bolnavi dintre noi într-un mod mult mai amplu, era, pentru că El nu putea fi glorificat făcând astfel, în timp ce ei încălcau legile sănătăţii.”- Dietă şi hrană, p. 25.5)
- Exerciţiu fizic regulat cel puţin 30 minute/zi
- Utilizare reglementată a aparaturii electronice, în special în copilărie şi tinereţe.
- Greşeli în dietă: folosirea zaharurilor rafinate, a grăsimilor rafinate (grăsimi trans), a aspartamului, şi aport insuficient de alimente nerafinate (Dietă şi hrană, p. 7.5).
- Timp insuficient de expunere la lumina solară.
- Aport insuficient de apă şi utilizare insuficientă a apei pentru prevenţie şi terapie (Healthful Living, p. 90.1).
- Publicaţii cu privire la principii de sănătate (The Publishing Ministry, p. 226, 227).
- Publicarea unei Lecţii biblice de Şcoala de Sabat pentru un trimestru, cu privire la principiile de sănătate
- Un astfel de manual să fie însoţit de (o) broşură (sau mai multe), care oferă cele mai recente dovezi ştiinţifice în sprijinul fiecărei lecţii.
- Publicaţii regulate cuprinzând materiale de sănătate în formate mai mari şi mai mici.
- Propunere pentru viitorul lider al departmentului medical
- Să înceapă grup închis de facebook pentru toţi lucrătorii din domeniul medical, pe lângă grupuri Viber şi
- Coordonarea lucrătorilor medicali şi misionari
- Să stimuleze o comunicare şi cooperare mai bună între lucrătorii medicali şi predicatori (inclusiv pastori, lucrători biblici, şi lideri ai bisericii).
- Să stimuleze o comunicare şi cooperare mai bună între medici şi cei care practică terapiile naturale.
- Să îi stimuleze pe tineri pentru a începe studiul ştiinţelor medicale.
- Misionarii existenţi, care au încheiat pregătirea lor, ar trebui încurajaţi să primească o educaţie în domeniul ştiinţelor sănătăţii, pentru a‑şi mări eficienţa.
Concluzie
„Luaţi seama, dar, să faceţi aşa cum v‑a poruncit Domnul, Dumnezeul vostru; să nu vă abateţi de la cele ce a poruncit El nici la dreapta, nici la stânga. Să urmaţi în totul pe calea pe care v‑a poruncit Domnul, Dumnezeul vostru, să umblaţi, ca să trăiţi şi să fiţi fericiţi, şi să aveţi zile multe în ţara pe care o veţi lua în stăpânire” (Deuteronomul 5:32, 33).
Comitetul Temporar de Doctrină
Comitetul temporar de doctrină a prezentat un raport final şi acesta a fost aprobat după cum urmează:
#7 ARMAGHEDON
ÎNTRUCÂT s‑a discutat punctul cu privire la Armaghedon, s‑a
HOTĂRÂT că Armaghedonul este un război universal între toate naţiunile pământului în timpul plăgilor a şasea şi a şaptea, care este rezultatul unei conferinţe de pace (compară 1 Tesaloniceni 5:1–3; Apocalipsa 16:15) ţinute în Palestina (Apocalipsa 16:16) după ce naţiunile care înconjoară Râul Eufrat au fost lăsate fără putere sau au fost anihilate, pavând astfel calea pentru naţiunile din Răsărit să fie implicate în Orientul Mijlociu (Apocalipsa 16:12). Această conferinţă de pace va fi făcută de naţiuni ca urmare a unei puternice influenţe aparent evlavioase (Apocalipsa 16:13, 14). Cu toate acestea, rezultatul acestei religii înşelătoare este închinarea la zeii falşi. Ca urmare, această influenţă religioasă trebuie să fie sistemul papal al celor trei spirite rele, care stabiliseră data finală pentru distrugerea poporului lui Dumnezeu (Apocalipsa 13:15; Marea luptă, p. 590, 604), făcându‑i vinovaţi de toate plăgile şi războiaele. În loc de pace, această conferinţă are ca rezultat un război mondial universal (Ioel 3:9–15). Acest plan de distrugere a vieţilor sfinţilor este întrerupt de vocea lui Dumnezeu, care îl eliberează pe poporul Său (Ioel 3:16; Apocalipsa 16:17), distruge o bună parte din Babilon (Apocalipsa 16:19–21), opreşte războiul între naţiuni (Apocalipsa 6:15) şi îl eliberează pe poporul lui Dumnezeu prin a doua venire a lui Hristos (Apocalipsa 6:14, 16, 17). În acest mod, „Providenţa joacă un rol în bătălia de la Armaghedon” (The SDA Bible Commentary, [E.G.White Comments], vol.7, p.983).
Ultimele şapte plăgi sunt rezultatul marelui conflict dintre Hristos şi Satan (Marea luptă, p.449, 450, 605). Când plăgile se apropie de încheierea lor, bătălia se intensifică şi Dumnezeu se ridică în apărarea poporului Său. Dumnezeu nu doar că foloseşte dezastrele naturale, ci de asemenea şi naţiunile înşile aduc judecăţile Lui asupra lor înşile (Matei 21:40, 41; Hristos, Lumina lumii, p.596). Din aceasta vedem că deşi Armaghedonul este un război literal între toate naţiunile acestui pământ, baza religioasă este clară şi ajunge la final prin a doua venire a lui Hristos (Apocalipsa 19:11–21) şi aduce începutul mileniului (Apocalipsa 20:1–6).
S‑A MAI HOTĂRÂT de asemenea că ușa pentru studiul suplimenar nu este închisă cu privire la acest punct.
#4 PAHARUL DE SFÂNTA CINĂ
Punctul #4 de pe agenda comitetului temporar de doctrină (paharul de Sfânta Cină) a fost discutat de două ori în timpul acestei sesiuni. Prima oară, conținând cuvântul „igienă” în propunere, a doua oară, fără cuvântul „igienă”.
Prima rezoluție propusă a fost formulată după cum urmează:
ÎNTRUCÂT s‑a analizat propunerea fostului Consiliu de Doctrină şi s‑a adăugat o clarificare, rezoluţia propusă fiind după cum urmează, s‑a
HOTĂRÂT că Noi susţinem practica de a binecuvânta vinul într‑o cupă în timpul serviciului de Cină a Domnului. (1 Corinteni 10:16; Matei 26:27). După cum se regăseşte în Principiile noastre originale de credinţă şi ordine a bisericii, (Punctul de ordine #8), aprobate în 1925 la Gotha, Germania, se pot folosi „cupe sau pahare” de către predicatori sau prezbiteri pentru a servi adunării vinul. Urmând exemplul lui Isus, se va folosi un pahar de către un predicator pentru a servi vinul. (Matei 26, 27; Marcu 14:23; Luca 22:17–20; Hristos, Lumina lumii, p.149). În cazurile în care (un) membru/membri refuză să primească vinul direct din pahar, pe motive de boli transmisibile, igienă sau îngrijorări (preocupări) cu privire la sănătate, vinul poate fi turnat din paharul predicatorului într-un pahar mai mic ţinut de acel membru înainte ca alţi participanţi să fie serviţi. Convingerile personale ale fiecărui predicator nu vor fi încălcate pentru a veni în întâmpinarea acestor îngrijorări (preocupări) (Slujitorii evangheliei, p.473.1). În niciun caz nu se va distribui vinul de către predicator sau prezbiter în pahare mai mici pe o tavă (pahare multiple).
O scrisoare conciliatoare pregătită şi semnată de 10 delegaţi (5 aleşi să vorbească în favoarea rezoluţiei propuse şi 5 aleşi să vorbească împotriva ei) a fost citită, cu o modificare la începutul celei de‑a patra propoziţii din rezoluţia propusă, și anume, s‑a eliminat prima parte a propoziției până la, şi incluzând, „pe motive de”, care a fost înlocuită cu „Pentru acei membri care au”, şi,
Întrucât s‑a propus să votăm acum şi, dacă moţiunea nu trece, după aceea va urma o discuţie amplă a doua zi, şi, Întrucât unii delegaţi şi-au exprimat dorinţa de a face o moţiune diferită cu privire la dacă sau nu să se continue discutarea acestui punct după votare, cu sprijinul majorităţii delegaţilor preşedintele a decis să supună la vot moţiunea propusă, după cum a fost modificată, şi apoi, în funcţie de rezultate, delegaţii vor decide cu privire la acţiunile ulterioare.
După o sesiune de rugăciuni conduse de fraţii Davi Paes Silva, Matheus Souza, Marin Barbu şi Aroldo Gessner, s‑au numărat delegaţii, constatându-se o prezenţă de 206 delegaţi şi s‑a votat cu următoarele rezultate:
- Da—Accept rezoluţia propusă 149 (72,3%)
- Nu—Nu accept rezoluţia propusă 52 (25,2%)
- Abţineri 05 (2,4%)
ÎNTRUCÂT 155 voturi (3/4) erau necesare pentru ca acest punct de doctrină să treacă, rezoluţia propusă nu a trecut. Ca urmare poziţia noastră oficială nu s‑a schimbat.
Întrucât câţiva delegaţi au cerut o schimbare la rezoluţia propusă prin îndepărtarea cuvântului „igienă” din propunere, şi după rugăciunile fraţilor Matheus Souza, Davi Paes Silva, Walter Lukic şi Manuel Henda, s‑au numărat delegaţii, constatându-se o prezenţă de 206 delegaţi şi s‑a votat cu următoarele rezultate:
- Da—Accept propunerea 134 (65,0%)
- Nu—Nu accept 63 (30,6%)
- Abţineri 07 (3,4%)
- Nu au votat 02
ÎNTRUCÂT un punct de doctrină are nevoie de 75% (3/4) din voturi pentru a trece, rezoluţia propusă nu a trecut. Ca urmare poziţia noastră oficială nu s‑a schimbat.
Cuvântul de final
Fratele Eli Tenorio s‑a adresat sesiunii cu un mesaj scurt, mulţumind tuturor celor care au participat pentru a face un succes din cea de‑a 23‑a sesiune a Conferinţei Generale. El a vorbit despre rugăciunea lui Isus, care, de fapt, a fost tema acestei sesiuni.
„Rugăciunea lui Hristos către Tatăl Său, conţinută în cel de-al 17-lea capitol al cărţii lui Ioan, trebuie să fie crezul bisericii noastre. Ea ne arată că diferenţa şi neunirea noastră Îl dezonorează pe Dumnezeu. Citiţi întregul capitol, verset cu verset.” –Manuscript 12, 1899.
„Mi-aş dori ca noi să avem mai mult din Spiritul lui Hristos şi mult mai puţin eu, şi mai puţine opinii omeneşti. Dacă greşim, să greşim de partea milei, mai degrabă decât de partea condamnării şi a tratamentului aspru.”—Letter 16, 1887.
Fratele Tenorio ne‑a amintit că încercând să rezolvăm problemele noastre ca biserică, am propus multe rezoluţii, câteva dintre acestea nu au trecut. Dar probabil am uitat vechile noastre rezoluţii, care au fost aprobate, dar care nu sunt implementate în mod deplin, în special când vine vorba despre subiecte care au de‑a face cu reforma sănătăţii.
Fratele Tenorio a evidenţiat realitatea că există lucruri care se strecoară în bisericile noastre, pe care Dumnezeu nu le aprobă. Standardele sunt coborâte. „Fraţilor”, a apelat fratele Tenorio, „să căutăm cărările cele vechi, ca să le găsim şi să fim pregătiţi pentru veşnicie.”
„Aşa vorbeşte Domnul, Staţi în drumuri, uitaţi-vă şi întrebaţi care sunt cărările cele vechi, unde este calea cea bună, şi mergeţi pe ea, şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre. Însă ei răspund: Nu vrem să umblăm pe ele” (Ieremia 6:16).
„Deşi există multe rele în biserică, şi vor fi până la sfârşitul lumii, biserica din aceste zile trebuie să fie lumina lumii care este poluată şi demoralizată de păcat. Biserica, slăbită şi cu defecte, având nevoie să fie mustrată, avertizată şi sfătuită, este singurul obiect asupra căruia Hristos îşi revarsă consideraţia Sa supremă…
Dumnezeu are un popor distinct, o biserică pe pământ, care nu e inferioară nici unei biserici, ci superioară în toate facilităţile ei de a prezenta adevărul, de a apăra legea lui Dumnezeu. Dumnezeu are agenţi numiţi de cer—bărbaţi pe care El îi conduce, care au suportat căldura şi povara zilei, care cooperează cu instrumentele cereşti pentru a duce înainte împărăţia lui Hristos în lumea noastră. Să se unească toţi cu aceşti agenţi aleşi, şi să fie găsiţi în cele din urmă între cei care au răbdarea sfinţilor, care păzesc poruncile lui Dumnezeu şi au credinţa lui Isus.”—Sfaturi pentru biserică, p. 240.
„Iubiţi fraţi, Dumnezeu v‑a ales,” a continuat fratele Tenorio. „Să fim agenţii Săi speciali şi să ne unim eforturile pentru a pregăti un popor pentru mutare.”
Cea de‑a 23‑a sesiune a fost încheiată cu binecuvântarea rostită de fratele Eli Tenorio:
„Domnul să te binecuvânteze şi să te păzească! Domnul să facă să lumineze Faţa lui peste tine, şi să se îndure de tine! Domnul să-Şi înalţe Faţa peste tine şi să-ţi dea pacea!”” (Numeri 6:24–26).