Cursul 21 — Despre bucuria creştinului
1. Ce atmosferă predomina în cer și pe pământ, atunci când a fost creat omul?
„…atunci când stelele dimineții izbucneau în cântări de bucurie și când toți fiii lui Dumnezeu scoteau strigăte de veselie.” (Iov 38:7).
2. Cui i s‑a datorat dispariția acestei stări pe pământ?
„Atunci au auzit glasul Domnului Dumnezeu, care umbla prin grădină în răcoarea zilei: și omul și nevasta lui s‑au ascuns de Fața Domnului Dumnezeu printre pomii din grădină. Dar Domnul Dumnezeu a chemat pe om și i‑a zis: ‚Unde ești?’ El a răspuns: ‚Ți-am auzit glasul în grădină și mi‑a fost frică, pentru că eram gol și m‑am ascuns’. Și Domnul Dumnezeu a zis: ‚Cine ți‑a spus că ești gol? Nu cumva ai mâncat din pomul din care îți poruncisem să nu mănânci?’… Femeii i‑a zis: ‚Voi mări foarte mult suferința și însărcinarea ta; cu durere vei naște copii și dorințele tale se vor ținea după bărbatul tău, iar el va stăpâni peste tine.’ Omului i‑a zis: ‚Fiindcă ai ascultat de glasul nevestei tale, și ai mâncat din pomul despre care îți poruncisem: ‚Să nu mănânci deloc din el,’ blestemat este acum pământul din pricina ta. Cu multă trudă să-ți scoți hrana din el în toate zilele vieții tale; spini și pălămidă să-ți dea și să mănânci iarba de pe câmp. În sudoarea feței tale să-ți mănânci pâinea, până te vei întoarce în pământ, căci din el ai fost luat; căci țărână ești și în țărână te vei întoarce.’ ” (Geneza 3:8–19).
3. Cum a devenit viața omului ca urmare a păcătuirii sale?
„Omul născut din femeie are viața scurtă, dar plină de necazuri. Se naște și e tăiat ca o floare; fuge și piere ca o umbră.” (Iov 14:1,2).
4. Cum sunt „bucuriile” pe care le dobândesc oamenii prin păcat?
„Nu știi tu că, de mult de tot, de când a fost așezat omul pe pământ, biruința celor răi a fost scurtă, și bucuria nelegiuitului numai de o clipă?” (Iov 20:4,5).
„…ci a vrut mai bine să sufere împreună cu poporul lui Dumnezeu decât să se bucure de plăcerile de o clipă ale păcatului.” (Evrei 11:25).
„Vă bucurați de lucruri de nimic…” (Amos 6:13).
5. Cum poate omul redobândi adevărata bucurie, pe care a pierdut‑o prin păcătuire?
„Împrietenește-te dar cu Dumnezeu și vei acea pace; te vei bucura astfel iarăși de fericire.” (Iov 22:21).
„Se roagă lui Dumnezeu și Dumnezeu îi este binevoitor, îl lasă să‑I vadă Fața cu bucurie, și‑i dă înapoi nevinovăția.” (Iov 33:26).
6. Care este motivul principal de bucurie în viața credinciosului?
„Da, Domnul a făcut mari lucruri pentru noi, și de aceea suntem plini de bucurie.” (Psalmii 126:3).
„Când Te voi lăuda, voi fi cu bucuria pe buze, cu bucuria în sufletul pe care mi l‑ai izbăvit.” (Psalmii 71:23).
„…ca să vestesc toate laudele Tale, în porțile fiicei Sionului, și să mă bucur de mântuirea Ta.” (Psalmii 9:14).
„Eu am încredere în bunătatea Ta, sunt cu inima veselă, din pricina mântuirii Tale.” (Psalmii 13:5).
7. Prin ce se deosebește această bucurie în mod fundamental de celelalte bucurii ale lumii?
„…nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr.” (1 Corinteni 13:6).
„Tu-mi dai mai multă bucurie în inima mea, decât au ei când li se înmulțește rodul grâului și al vinului.” (Psalmii 4:7).
„Să se tot creadă omul fericit în viață, să se tot laude cu bucuriile pe care și le face, căci tot în locuința părinților săi va merge, și nu va mai vedea lumina niciodată.” (Psalmii 49:18,19).
„Îmi vei arăta cărarea vieții; înaintea Feței Tale sunt bucurii nespuse, și desfătări veșnice în dreapta Ta.” (Psalmii 16:11).
8. Care este cel mai mare motiv de bucurie pe care îl poate avea creștinul?
„Totuși, să nu vă bucurați de faptul că duhurile vă sunt supuse; ci bucurați-vă că numele voastre sunt scrise în ceruri.” (Luca 10:20).
„Îmi vei arăta cărarea vieții; înaintea Feței Tale sunt bucurii nespuse, și desfătări veșnice în dreapta Ta.” (Psalmii 16:11).
9. La ce altă bucurie dorește Dumnezeu să ne facă părtași?
„Tot așa, vă spun că este bucurie înaintea îngerilor lui Dumnezeu, pentru un singur păcătos care se pocăiește.” (Luca 15:10).
„Dar trebuia să ne veselim și să ne bucurăm, pentru că acest frate al tău era mort și a înviat, era pierdut și a fost găsit.” (Luca 15:32).
10. Cum este nădejdea revenirii Domnului Isus un prilej de mare bucurie pentru creștin?
„Tot așa și voi: acum sunteți plini de întristare; dar Eu vă voi vedea iarăși, inima vi se va bucura, și nimeni nu vă va răpi bucuria voastră.” (Ioan 16:22).
„…la arătarea lui Isus Hristos, pe care voi Îl iubiți fără să‑L fi văzut, credeți în El, fără să‑L vedeți și vă bucurați cu o bucurie negrăită și strălucită, pentru că veți dobândi ca sfârșit al credinței voastre, mântuirea sufletelor voastre.” (1 Petru 1:7–9).
11. Cum dă credința în Hristos bucurie celor ce o au?
„Deci, fiindcă suntem socotiți neprihăniți, prin credință, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Hristos. Lui Îi datorăm faptul că, prin credință, am intrat în această stare de har, în care suntem; și ne bucurăm în nădejdea slavei lui Dumnezeu. Ba mai mult, ne bucurăm chiar și în necazurile noastre; căci știm că necazul aduce răbdare, răbdarea aduce biruință în încercare, iar biruința aceasta aduce nădejdea. Și nu numai atât, dar ne și bucurăm în Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Hristos, prin care am căpătat împăcarea.” (Romani 5:1–4,11).
„Dumnezeul nădejdii să vă umple de toată bucuria și pacea, pe care o dă credința, pentru ca, prin puterea Duhului Sfânt, să fiți tari în nădejde!” (Romani 15:13).
„Și vă scriem aceste lucruri, pentru ca bucuria voastră să fie deplină.” (1 Ioan 1:4).
„Cei izbăviți de Domnul se vor întoarce, și vor merge spre Sion cu cântece de biruință. O bucurie veșnică le va încununa capul, veselia și bucuria îi vor apuca, iar durerea și gemetele vor fugi!” (Isaia 35:10).
12. Având în vedere această mare bucurie care ne este disponibilă, ce îndemn ar trebui să urmăm?
„Bucurați-vă totdeauna în Domnul! Iarăși zic: Bucurați-vă!” (Filipeni 4:4).
„Bucurați-vă întotdeauna.” (1 Tesaloniceni 5:16).
„V‑am spus aceste lucruri, pentru ca bucuria Mea să rămână în voi, și bucuria voastră să fie deplină.” (Ioan 15:11).