Sesiunea de delegați a Conferinței Generale 2019 – Știri – Ziua a șaptea
Comitetul Temporar de Știri — 10 septembrie 2019
Un rezumat al activităților zilei a șaptea din timpul celei de‑a 23‑a sesiuni a Conferinței Generale, ținută în Itu, Brazilia
Ceva peste două sute de delegați și câțiva membri ai echipei administrative și-au unit vocile în această dimineață pentru a cânta frumosul imn „I Stand Amazed in the Presence” la deschiderea rugăciunii noastre de dimineaţă.
Versul culminant al acestui imn este: „Ce minunată! Ce minunată e dragostea lui Isus pentru mine!” Putem cu adevărat să experimentăm aceasta în timpul sesiunii de delegaţi. Îndurarea şi dragostea lui Dumnezeu se înnoiesc în fiecare dimineaţă şi avem speranţa şi promisiunea Lui că acestea vor continua să se înnoiască în fiecare zi din viaţa noastră.
Fratele T. Batiwale din Fiji a condus rugăciunea de dimineaţă prezentând subiectul „Mintea şi Trupul—Inseparabile”. El a vorbit despre faptul că trupul nostru este templul Duhului Sfânt. Ceea ce mâncăm afectează mintea şi dispoziţia noastră. Întrucât există o astfel de legătură între trup şi minte, cât de atenţi ar trebui să fim cu privire la ce mâncăm şi cum mâncăm!
„Dacă un om mânjeşte templul lui Dumnezeu, pe acela îl va distruge Dumnezeu; căci templul lui Dumnezeu este sfânt, şi acest templu sunteţi voi” 1 Corinteni 3:17 engl. KJV. „Una dintre cele mai puternice ispite pe care le are de întâmpinat omul este cu privire la apetit. Între minte şi trup există o relaţie misterioasă şi uimitoare… A neglija trupul înseamnă a neglija mintea.”—Mărturii, vol. 4, p. 485, 486 engl.
„Hristos ştia că lumea era dedicată lăcomiei, şi că această îngăduinţă va perverti puterile morale.” —Dietă şi hrană, p. 54 engl.
„Relaţiei dintre dietă şi dezvoltarea intelectuală ar trebui să i se acorde o atenţie mult mai mare decât a primit. Confuzia mentală şi amorţeala sunt adesea rezultatul erorilor în dietă.”—Educaţia, p. 204 engl.
Se pune întrebarea, cum vatămă emoţiile corpul nostru? Mânia slăbeşte ficatul; mâhnirea slăbeşte plămânii; îngrijorarea slăbeşte stomacul; stresul slăbeşte inima şi creierul; teama slăbeşte rinichiul.
„Hristos a ştiut că, pentru ca planul de salvare să fie dus înainte cu succes, El trebuia să înceapă lucrarea de răscumpărare a omului exact de unde a început ruina.”—Dietă şi hrană, p. 54 engl.
„Prima lucrare pentru cei care vor să se reformeze este de a purifica imaginaţia.”—Un apel către mame, p. 30 engl.
Trupul şi mintea sunt inseparabile. De ce avem nevoie ca trupul şi mintea să fie inseparabile? „În care toată clădirea, bine închegată, creşte ca să fie un Templu sfânt în Domnul.” Efeseni 2:21.
Trupul nostru trebuie să fie pregătit pentru Duhul Sfânt. „Şi Elisei a zis: Te rog, lasă peste mine o măsură dublă din duhul tău…” A urmat condiţia: „dacă mă vei vedea când voi fi luat de la tine, ţi se va împlini; dar dacă nu, nu ţi se va întâmpla aşa.” 2 Regi 2:9, 10 engl. KJV.
Fratele R. Dumaguit, asistentul preşedintelui sesiunii şi de asemenea prim-vicepreşedintele ales, s‑a adresat sesiunii delegaţilor înainte de a începe sesiunea. El a vorbit despre lucrarea noastră ca misionari şi a întrebat: Cine ne‑a trimis la lucru astăzi? El a citat din Biblie: „Căci Dumnezeu este cel care lucrează în voi atât pentru a voi cât şi pentru a face buna Sa plăcere.” Filipeni 2:13 engl. „Fraţilor,” a explicat el, „Dumnezeu este cel care dă voinţa de a merge şi de asemenea puterea de a ne îndeplini lucrarea. Dumnezeu nu ne forţează să facem ceva. El nu ne va forţa să mergem și să lucrăm, însă dragostea Sa ne constrânge să facem așa.”
„Am fost născut în Mişcarea de Reformă,” a explicat fratele Dumaguit. „Crescând, credinţa mea a fost bazată pe teamă. Tatăl meu era un om strict, și el ne pedepsea dacă nu făceam lucrurile care erau în armonie cu credința noastră. Aceasta era o religie seacă, din care nu am avut cu adevărat beneficiu, însă când am înțeles dragostea lui Dumnezeu față de mine, religia mea a prins viață. Nu mai slujeam din teamă, nici pentru că mi se spunea să fac aceasta sau aceea, ci pentru că am înțeles prețul care a fost plătit pentru salvarea mea. A face era o plăcere pentru că eram constrâns de acea dragoste pe care Dumnezeu a arătat‑o față de mine. Ca urmare, cei care Îl iubesc pe Dumnezeu din toată inima lor Îi vor oferi cel mai bun serviciu al vieții lor. A‑L sluji pe Dumnezeu nu va mai fi o povară, ci o bucurie. Dragostea pentru Dumnezeu va fi forţa motrice, deşi uneori lucrarea noastră va fi dificilă, dragostea Lui ne va face în stare şi ne va da curaj să mergem înainte.”
După un moment de rugăciuni, lucrarea noastră a continuat şi fratele Tenorio, secretarul temporar şi preşedintele ales al Conferinţei Generale, a citit procesul verbal din ziua precedentă, care a fost acceptat de toţi delegaţii.
Fratele P.Lausevic s‑a adresat sesiunii de delegaţi cu privire la rezoluţia doctrinară referitoare la paharul pentru Sfânta Cină. Rezumatul cuvântării sale este mai jos:
„Ca fiinţe umane, noi toţi avem puncte de vedere şi avem diferenţe de opinie, însă în Conferinţa Generală ne strângem laolaltă pentru a putea ajunge la unire şi înţelegere. Cu privire la multe lucruri despre care vorbim avem neînţelegeri pentru că nu avem capacitatea de a asculta de fapt ce spune fiecare.
Îmi amintesc de o experienţă din zilele lui Iosua, când seminţiile lui Ruben, Gad şi jumătate din seminţia lui Manase, care trăiau de cealaltă parte a Râului Iordan, au simţit că fiii lui Israel ar înţelege greşit relaţia lor cu Israel, şi că celelalte seminții s‑ar putea să nu îi recunoască a fi din acelaşi popor, întrucât Râul Iordan îi separa. Ca urmare au construit un altar lui Dumnezeu, însă acest altar era un memorial mai degrabă decât un altar de jertfă. Dumnezeu fusese foarte clar când spusese că nu trebuia să existe decât un singur altar în Israel şi acela se afla la Şilo în acel timp.
Când ceilalţi copii ai lui Israel au auzit despre acest nou altar, ei s‑au pregătit de fapt de război împotriva triburilor apostate care erau de cealaltă parte a râului. Ei au ales ca lider pe Fineas, care era un lider în apărarea adevărului. El era cel care a avut de‑a face cu un alt caz din Israel chiar înainte de a trece râul Iordan. Israel căzuse în apostazia imoralităţii. Când liderul a venit cu îndrăzneală în tabără cu femeia madianită, Fineas a luat o suliţă şi a oprit urgia, executându‑i imediat în cortul lor. Aceasta a fost persoana care a fost aleasă pentru a‑i conduce pe copiii lui Israel împotriva celor care erau de cealaltă parte a râului.
S‑au adunat. Erau pregătiţi pentru război, şi când s‑au întâlnit i‑au acuzat pe ceilalţi de apostazie. Însă ceilalţi, în loc să răspundă în acelaşi mod, l‑au luat ca martor pe Dumnezeu cu privire la intenţiile lor de a‑I sluji lui Dumnezeu. Ei au explicat că acest altar nu era pentru jertfă, ci era un memorial. Când Fineas a auzit aceasta, el a fost mulţumit, şi Biblia spune că el a fost binecuvântat, de fapt, pentru că Domnul a împiedicat vărsarea de sânge în Israel.
Lecţiile pe care le putem învăţa din aceasta sunt că de multe ori noi facem greşeli severe din dorinţa de a apăra adevărul, şi noi CHIAR VREM să apărăm adevărul. Problema este că nu îi ascultăm pe ceilalţi. Uneori putem descoperi că ei nu sunt apostaţi. Ei apără, de asemenea, adevărul, însă noi avem ceva neînţelegeri. Ca o sesiune de delegaţi, noi avem nevoie să ne amintim de acea experienţă trecută. Avem nevoie să încercăm să găsim căi prin care să ne unim şi să lucrăm împreună, şi să obţinem binecuvântarea care vine ca rezultat al unui efort unit.”
După acest apel, delegaţii au avut un moment de rugăciune şi au mers fiecare la comitetele lor pentru lucru, care a continuat întreaga zi.
Sesiunea şi‑a întrerupt lucrările la sfârşitul zilei pentru rugăciunea de seară prezentată de fratele Bigirimana din Burundi, cu tema „Minţi umplute cu promisiunile lui Dumnezeu.” „Căci cu inima omul crede spre neprihănire, şi cu gura mărturiseşte spre mântuire.” Romani 10:10.
Când adevărul Bibliei ajunge în inima noastră, are loc o schimbare. Obiceiurile se schimbă zi după zi. Neprihănirea noastră devine nimic, şi Isus Hristos este cel care face lucrarea, iar diferenţa este uriaşă. „Dar eu vă spun că în ziua judecăţii oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nefolositor pe care‑l vor fi rostit. Căci din cuvintele tale vei fi scos fără vină şi din cuvintele tale vei fi osândit.” Matei 12:36, 37.
Dacă Îl avem pe Isus în inima noastră, dacă El locuieşte în ea, cuvintele sau faptele noastre nu ne vor mai condamna. Fratele Bigirimana a explicat: „Avem nevoie să ne menţinem inimile curate. Avem nevoie să le rezervăm doar pentru Isus. Satan vrea acel loc şi el încearcă să intre în ele în fiecare moment. Dar dacă Isus este locatarul inimii noastre, Satan nu poate pătrunde acolo.” „Însă cuvântul este foarte aproape de tine, în gura ta, şi în inima ta, ca să îl poţi face.” Deuteronomul 30:14 engl.
Fratele Bigirimana a relatat o experienţă a unui frate vârstnic din Burundi, care a devenit dintr‑o dată foarte bolnav. L‑au dus la spital şi l‑au conectat la oxigen timp de 5 ore, după care el şi‑a revenit complet. Apoi a primit factura, şi când a privit‑o, s‑a întristat foarte tare şi a început să plângă. Doctorul l‑a întrebat: „De ce plângi? Nu ai suficient bani să plăteşti?” Fratele a răspuns: „Am venit aici şi mi-aţi dat aer timp de cinci ore şi am de plătit 500.000 BIF (Franci burundezi). Nu plâng pentru asta. Am banii să plătesc pentru aceasta,” a răspuns fratele. „Mă miram doar: dacă aş veni aici pentru un an şi mi-aţi da aer m‑ar costa 876.000.000 BIF (echivalentul a 473.476$). Am acum 78 ani, şi privesc înapoi la viaţa mea, toată viaţa am primit aer pe gratis. Şi acum realizez că dacă Dumnezeu m‑ar pune să plătesc tot acel aer, ar fi o sumă pe care nu aş putea să o plătesc. Dar Dumnezeu mi‑a dat tot acel aer gratis. Cât de mult mă iubeşte Dumnezeu! Doctore, poţi să îmi spui?” Apoi au plâns amândoi împreună.
Iubiţi fraţi, acesta este Tatăl nostru ceresc. Cel care este dispus să ne dea nu doar aer gratis, ci orice nu merităm. El a dat pe Fiul Său pentru răscumpărarea noastră. Putem noi să nu îi dăm doar Lui inima noastră? Mă rog ca toţi să ne gândim la aceasta în această seară.
„Domnul să vă binecuvânteze, fraţii mei,” a concluzionat fratele Bigirimana.
Fotografii: