Evanghelia practică — Departamentul de binefacere
Evanghelia practică
În urma inundațiilor care s‑au abătut în luna septembrie asupra zonei de sud-est a țării, Departamentul de Binefacere al Conferinței Muntenia și‑a propus să vină în ajutorul persoanelor defavorizate. Conștienți că nu pot ajuta pe toți, ei au făcut un plan de a ajuta substanțial două sau trei familii, astfel încât acestea să poată intra în iarnă într-un spațiu adecvat.
În vederea realizării acestui plan câțiva frați din Muntenia au luat legătura cu frații din Conferința Moldova și împreună au făcut o vizită de recunoaștere în data de 24 septembrie 2013, în localitatea Cudalbi, jud. Galați. În urma vizitei au apreciat că 5 familii dintre cele care se aflau în cea mai mare nevoie, ar putea beneficia de sprijinul lor.
Oamenii cărora li s‑au adresat au primit cu neîncredere propunerea de a fi ajutați să-și refacă cel puțin o cameră în care să poată locui pentru iarnă. Speriați și descurajați ei nu mai aveau încredere în nimic, iar cei care‑i mai vizitaseră le oferiseră doar promisiuni.
După stabilirea nevoilor și procurarea materialelor, grupul de frați din cele două conferințe s‑a apucat de lucru, începând cu data de 6 octombrie 2013. Frații din comunitatea Matca le-au oferit cazare și mâncare pe toată perioada, muncitorii deplasându-se aici noaptea pentru odihnă, iar masa de prânz o serveau la punctul de lucru, într‑o rulotă pe care le-au împrumutat‑o cu bunăvoință una dintre familiile gazdă (din Matca).
O familie căreia i s‑au adresat, compusă din părinți și patru copii, a spus că ei speră să se descurce singuri și au acceptat să li se facă doar o sobă. În cele din urmă au fost ajutați și la amenajarea a două camere (despărțind una mare care rămăsese în picioare), familia fiind numeroasă și constatându-se că ar fi foarte incomod să locuiască toți într‑o cameră. Tatăl din această familie ne‑a recomandat să‑l ajutăm pe fratele său care, după părerea dumnealui, era în mai mare nevoie.
Au fost trei familii cărora le-au fost amenajate câte două camere și sobe pentru încălzirea acestora, iar o altă familie a fost ajutată doar financiar.
Locuințele la care s‑a lucrat erau destul de afectate de apă, astfel că a fost nevoie să fie curățată tencuiala până la zidărie, s‑au placat pereții cu polistiren, s‑a pus plasă, apoi s‑a aplicăm adeziv, tencuială și glet. Vopseaua lavabilă le‑a fost doar procurată, lăsând ca cei în cauză să și‑o aplice singuri. Pardoseala a fost acoperită cu placă de beton sub care s‑a pus folie protectoare.
În majoritatea cazurilor s‑au folosit de bârnele vechi care rămăseseră, după ce a fost curățat totul, evitând pe cât posibil să se lucreze peste umezeală. (Apa se ridicase cam la 1,30 m în locuințele afectate).
O altă familie care a beneficiat de ajutorul fraților era compusă din doi bătrânei, bărbatul împlinind 86 de ani chiar în ziua în care i s‑a oferit ajutor. Au fost foarte im-presionați și recunoscători. Casa le era distrusă în proporție de 75% și speranțele pentru refacerea ei erau minime. Exista în clădire o cameră care, în mod providențial rămăsese în picioare. Aceasta a fost renovată complet, i s‑a făcut o sobă și a fost pregătită pentru ca cei doi bătrâni să poată locui în condiții decente.
Lucrările au fost terminate în doar 5 zile, astfel că în data de 10 octombrie 2013 meșterii și beneficiarii s‑au despărțit cu lacrimi de bucurie și speranța revederii.
Cei ajutați, precum și vecinii și consătenii care au asistat la lucrarea întreprinsă au rămas plăcut impresionați de gestul umanitar acordat acestor oameni în nevoie.
Locuitorii caselor amenajate au avut posibilitatea să afle și o parte din mesajul plăcut al Evangheliei. Membrii acestor familii se uneau în cântări cu muncitorii, aducându‑I laudă lui Dumnezeu pentru bunătatea Sa. În prezent câteva tinere din aceste familii participă la adunările noastre din comunitatea Matca și sperăm ca puținele semințe semănate aici într-un alt mod decât cel al predicării, să prindă rădăcini. Dorim ca atât frații muncitori cât și beneficiarii acestor servicii să se bucure de locuințele mărețe pe care Domnul Hristos a promis că le va face oricui dorește și așteptată revenirea Sa.
O nouă construcție
În realizarea proiectului de la Cudalbi am avut parte de o experiență asemănătoare celei trăite de poporul Israel pe timpul construirii tabernacolului când poporul aducea „mult mai mult decât trebuie pentru facerea lucrărilor pe care a poruncit Domnul să le facem.” (Exodul 36:5).
Lucrările de aici au fost finalizate cu ajutorul unor ajutoare financiare oferite de mai multe familii din cele două conferințe și în final a rămas o sumă de bani pe care ne-am gândit să o folosim în mod cât mai benefic, tot în slujba semenilor.
După mai multe cercetări am descoperit în județul Prahova, com. Păcureţi, o familie nevoiașă, cu șapte copii, care locuiau într‑o casă ce amenința în orice moment să se prăbușească peste ei.
Pe 31 octombrie 2013 am vizitat această casă, împreună cu fr. Șuruparu Neluță, întocmind un făcut un plan al lucrărilor și o listă de materiale. Apreciem bunăvoința autorităților locale care ne-au sprijinit în realizarea acestui proiect.
Analizând vechea construcție am constatat că era imposibil să ne putem folosi de ea, astfel că am inițiat una nouă, o construcție modestă cu două camere. S‑a turnat fundație, placă de egalizare, zidărie, lemn pentru acoperiș, s‑au montat geamuri termopan și uși rezistente. Casa a fost acoperită cu tablă și în ea s‑a construit o sobă dublă, cu plită într-una din camere. În data de 6 decembrie construcția a fost finalizată.
Mulțumesc pe această cale tuturor celor care au contribuit cu bani, cu forțe de muncă, cu aportul adus pe orice altă cale. S‑a lucrat din greu, apa cărându-se de la 1 km, chiar și cea pentru betoane.
În timpul lucrărilor am încercat să‑i implicăm pe membrii familiei, învățându‑i pe copii să fie utili, să le placă ordinea, să prețuiască lucrurile. Sperăm ca experiența aceasta să fie benefică pentru ei astfel încât să învețe că în viață orice lucru se obține prin muncă și se întreține tot prin muncă. Fie ca Dumnezeu care li s‑a descoperit printr-un ajutor umanitar, să‑i atragă la Sine prin mijloacele Sale.
A consemnat Daniel Tănase,
din partea Departamentului de Binefacere al Uniunii Române
[flickrbadge set=„72157641123574464“]