Cursul 14 — Convertirea — Botezul
1. Cum reprezintă Hristos dorința Sa de a interveni în mod mântuitor în viața oamenilor?
„Iată Eu stau la ușă și bat. Dacă aude cineva glasul Meu și deschide ușa, voi intra la el, voi cina cu el și el cu Mine.” (Apocalipsa 3:20).
2. Care va fi experiența acelora care acceptă să răspundă apelurilor Mântuitorului și Îi deschid ușa inimii lor, primindu‑L înăuntru?
„Căci dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s‑au dus: iată că toate lucrurile s‑au făcut noi.” (2 Corinteni 5:17).
3. Cât de importantă este în procesul mântuirii transformarea într‑o „făptură nouă”?
„Drept răspuns, Isus i‑a zis: ‚Adevărat, adevărat îți spun că, dacă un om nu se naște din nou, nu poate vedea Împărăția lui Dumnezeu’.” (Ioan 3:3).
4. Care sunt cele două părți esențiale ale nașterii din nou?
„Isus i‑a răspuns: ‚Adevărat, adevărat îți spun că, dacă nu se naște cineva din apă și din Duh, nu poate să intre în Împărăția lui Dumnezeu’.” (Ioan 3:5).
5. La ce se referă „nașterea din apă”?
„Noi deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropați împreună cu El, pentru ca, după cum Hristos a înviat din morți, prin slava Tatălui, tot așa și noi să trăim o viață nouă.” (Romani 6:4).
6. Ce semnificație are botezul?
„…botezul, care nu este o curățire de întinăciunile trupești, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Hristos.” (1 Petru 3:21).
„Știm bine că omul nostru cel vechi a fost răstignit împreună cu El, pentru ca trupul păcatului să fie dezbrăcat de puterea lui, în așa fel ca să nu mai fim robi ai păcatului… Tot așa și voi înșivă, socotiți-vă morți față de păcat și vii pentru Dumnezeu, în Isus Hristos, Domnul nostru. Deci păcatul să nu mai domnească în trupul vostru muritor și să nu mai ascultați de poftele lui. Să nu mai dați în stăpânirea păcatului mădularele voastre ca niște unelte ale nelegiuirii; ci dați-vă pe voi înșivă lui Dumnezeu ca vii din morți cum erați; și dați lui Dumnezeu mădularele voastre ca pe niște unelte ale neprihănirii.” (Romani 6:6,11–13).
7. Ce trebuie să preceadă botezul?
„Pocăiți-vă” le‑a zis Petru, „și fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos spre iertarea păcatelor voastre; apoi veți primi darul Sfântului Duh.” (Faptele Apostolilor 2:38).
„Apoi le‑a zis: ‚Duceți-vă în toată lumea, și propovăduiți Evanghelia la orice făptură. Cine va crede și se va boteza, va fi mântuit; dar cine nu va crede, va fi osândit’.” (Marcu 16:15,16).
8. Întrucât botezul implică „punerea mâinilor” peste cel ce‑l primește, ce avertisment este dat în acest sens și ce procedură trebuie urmată?
„Să nu-ți pui mâinile peste nimeni cu grabă: și să nu te faci părtaș păcatelor altora: pe tine însuți păzește-te curat.” (1 Timotei 5:22).
„Dar când a văzut pe mulți din Farisei și din Saduchei că vin să primească botezul lui, le‑a zis: ‚Pui de năpârci, cine v‑a învățat să fugiți de mânia viitoare? Faceți dar roade vrednice de pocăința voastră’.” (Matei 3:7,8).
9. Cum și în al cui nume trebuie săvârșit botezul?
„Filip a zis: ‚Dacă crezi din toată inima, se poate.’ Famenul a răspuns: ‚Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.’ A poruncit să stea carul, s‑au pogorât amândoi în apă, și Filip a botezat pe famen.” (Faptele Apostolilor 8:37,38).
„Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându‑i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.” (Matei 28:19).
10. Câte botezuri există? Poate o persoană, în anumite condiții, să primească mai multe botezuri?
„Este un singur Domn, o singură credință, un singur botez.” (Efeseni 4:5).
„…Aici a întâlnit pe câțiva ucenici și le‑a zis: ‚Ați primit voi Duhul Sfânt când ați crezut?’ Ei i‑au răspuns: ‚Nici n‑am auzit măcar că a fost dat un Duh Sfânt.’ ‚Dar cu ce botez ați fost botezați?’ le‑a zis el. Și ei au răspuns: ‚Cu botezul lui Ioan.’ Atunci Pavel a zis: ‚Ioan a botezat cu botezul pocăinței și spunea norodului să creadă în Cel ce venea după el, adică în Isus.’ Când au auzit ei aceste vorbe, au fost botezați în Numele Domnului Isus. Când și‑a pus Pavel mâinile peste ei, Duhul Sfânt s‑a pogorât peste ei…” (Fapte 19:1–6).
11. Când și cum a primit Isus botezul? Ce lecție este aceasta pentru noi?
„Atunci a venit Isus din Galilea la Iordan, la Ioan, ca să fie botezat de el. Dar Ioan căuta să‑L oprească. ‚Eu’, zicea el, ‚am trebuință să fiu botezat de Tine, și Tu vii la mine?’ Drept răspuns, Isus i‑a zis: ‚Lasă-Mă acum, căci așa se cade să împlinim tot ce trebuie împlinit’. Atunci Ioan L‑a lăsat. De îndată ce a fost botezat, Isus a ieșit afară din apă. Și în clipa aceea cerurile s‑au deschis, și a văzut pe Duhul lui Dumnezeu pogorându-Se în chip de porumbel și venind peste El.” (Matei 3:13–16).
➢ Isus era adult și a venit din proprie inițiativă la botez.
➢ Botezul trebuia împlinit („se cade să împlinim tot ce trebuie împlinit.”).
➢ Botezul a fost făcut prin cufundare („…Isus a ieșit afară din apă”) și nu prin stropire.
12. Cum este botezul poarta de intrare în comuniunea bisericii?
„Căci, după cum trupul este unul și are multe mădulare, și după cum toate mădularele trupului, măcar că sunt mai multe, sunt un singur trup, — tot așa este și Hristos. Noi toți, în adevăr, am fost botezați de un singur Duh, ca să alcătuim un singur trup, fie Iudei, fie Greci, fie robi, fie slobozi; și toți am fost adăpați dintr-un singur Duh.” … „Voi sunteți trupul lui Hristos, și fiecare, în parte, mădularele lui.” (1 Corinteni 12:12,13,27).
13. Ce corespondent își are actul botezului în cer?
„Adevărat vă spun că orice veți lega pe pământ va fi legat în cer și orice veți dezlega pe pământ va fi dezlegat în cer.” (Matei 18:18).
„De aceea, pe orișicine Mă va mărturisi înaintea oamenilor, îl voi mărturisi și Eu înaintea Tatălui Meu care este în ceruri.” (Matei 10:32).
14. Ce riscă acei care, din diverse motive, amână mereu sau refuză să primească botezul?
„…dar Fariseii și învățătorii Legii au zădărnicit planul lui Dumnezeu pentru ei, neprimind botezul lui.” (Luca 7:30).
Unii zic că ezită și tremură deoarece este un lucru foarte solemn să faci acest legământ. Este adevărat, dar nu este un lucru foarte solemn a‑l nesocoti și neglija? Dacă ar trebui să tremur la gândul ascultării de cerințele divine, cu cât mai mult ar trebui să tremur la gândul neascultării de ele?
„Și acum, ce zăbovești? Scoală-te, primește botezul, și fii spălat de păcatele tale, chemând Numele Domnului.” (Faptele Apostolilor 22:16).