LECŢII BIBLICE PENTRU SABAT \ Evanghelia după Pavel: Romani
Lecțiile Școlii de Sabat din acest trimestru se bazează pe epistola lui Pavel către creștinii din Roma. De ce este atât de esențial studiul acestei epistole astăzi?
„În epistola sa către Romani, Pavel a prezentat marile principii ale Evangheliei. El a expus poziția sa cu privire la întrebările care frământau bisericile iudaice, precum și Neamurile și a arătat că speranțele și făgăduințele, care cândva aparținuseră în mod deosebit iudeilor, erau acum oferite și Neamurilor. Cu o mare claritate și putere, apostolul a prezentat doctrina îndreptățirii prin credința în Hristos. El spera ca și alte biserici să poată fi ajutate prin învățăturile trimise creștinilor din Roma; dar cât de vag putea prevede influența nespus de întinsă a cuvintelor sale! În decursul tuturor veacurilor, marele adevăr al îndreptățirii prin credință a stat ca un far puternic, spre a‑i călăuzi pe păcătoșii pocăiți pe calea vieții. Aceasta a fost lumina care a risipit întunericul ce învăluise mintea lui Luther și i‑a dezvăluit puterea sângelui lui Hristos de a curăți de păcat. Aceeași lumină a călăuzit mii de suflete împovărate de păcat către adevăratul Izvor de iertare și pace. Fiecare creștin are motiv să‑I mulțumească lui Dumnezeu pentru epistola către biserica din Roma.” — Faptele Apostolilor, pp. 373, 374 (Cap. 35 – Mântuirea pentru iudei)
Care a fost condiția spirituală a întregii rase umane de la cădere? Care este scopul legii morale a lui Dumnezeu în planul de mântuire? Care este starea noastră individuală în fața lui Dumnezeu? Ce rol are credința în răscumpărarea noastră? Suntem îndreptățiți prin credință sau prin fapte? Există vreun merit în credință? Se anulează legea prin credință sau se confirmă? Putem birui păcatul prin cele mai bune eforturi proprii de a păzi legea? Care este rolul Duhului Sfânt în tot procesul restaurării noastre? Care ar trebui să fie atitudinea noastră înaintea autorităților civile?
În introducerea comentariului scris cu privire la cartea Romanilor, Martin Luther a declarat: „Această epistolă este, într-adevăr, miezul Noului Testament, cea mai pură Evanghelie. Ar fi destul de potrivit pentru un creștin, nu numai să o știe pe de rost, dar și să o studieze zilnic, întrucât este pâinea cea de toate zilele a sufletului. Nu poate fi niciodată citită sau studiată prea mult sau prea bine. Cu cât este abordată mai minuțios/temeinic, cu atât devine mai prețioasă, având un gust mai bun.”
Fără îndoială, această epistolă a jucat un rol vital în Reforma din sec. XVI. Și acum, ca parte a mișcării finale a Reformei, avem nevoie de o înțelegere a acestei „cele mai prețioase solii”. — Mărturii pentru pastori și slujitorii Evangheliei, p. 91.
Domnul să‑i binecuvânteze din belșug pe toți instructorii și studenții acestei solii prețioase!
Departamentul Școlii de Sabat al Conferinței Generale