Iubiţi fraţi şi surori din întreaga lume
Salutări cordiale cu următoarele texte inspirate: „Și viața vecinică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat și pe Isus Hristos, pe care L‑ai trimes Tu.“ Ioan 17:3. „Aceste cuvinte înseamnă mult. Doar cunoscându‑L pe Hristos noi putem cunoaște pe Dumnezeu. Trimisul lui Dumnezeu [Isus Hristos] apelează la noi toți să ascultăm aceste cuvinte. Ele sunt cuvintele lui Dumnezeu, și cu toții ar trebui să le dăm atenție; deoarece prin ele vom fi judecați. A cunoaște pe Hristos ca Mântuitor înseamnă a fi însuflețiți prin cunoștința spirituală, a practica cuvintele Lui. Fără aceasta, toate celelalte sunt fără valoare.“ Sings of the Time, 27 ianuarie 1898.
Ne despart doar câteva zile de sfârșitul anului 2012 și începutul anului 2013. Acum este timpul pentru a avea o evaluare spirituală. Cum a fost experiența noastră cu Dumnezeu, cu familia noastră și cu marea familie a lui Dumnezeu în timpul anului trecut? A fost anul 2012 un an al progresului spiritual sau al regresului spiritual?
Comuniunea noastră individuală cu Dumnezeu
Cum a fost comuniunea noastră individuală cu Dumnezeu? Ne-am luat noi timp pentru studiu zilnic al Cuvântului Său, să ne rugăm, să vorbim altora despre iubirea Sa?
„Ar fi bine pentru noi ca în fiecare zi să petrecem o oră de meditație asupra vieții lui Hristos. Să cercetăm viața Sa punct cu punct și să ne lăsăm imaginația să prindă fiecare scenă și în special pe cele din partea finală. Când ne ocupăm în felul acesta de jertfa Lui cea mare, pe care a adus‑o pentru noi, încrederea noastră în El va fi statornică, iubirea noastră față de El va fi stimulată și noi vom fi tot mai mult pătrunși de Spiritul Său. Dacă vrem ca, în cele din urmă, să fim mântuiți, trebuie să învățăm lecția răbdării și umilinței la piciorul crucii.“ HLL pg. 83.
Familia noastră
Ne-am luat noi timp să acordăm atenție potrivită propriei noastre familii? Am vorbit cu tovarășul nostru și cu copii noștri? Ne-am luat timp pentru serviciul de închinare de dimineață și seară? Este Hristos Oaspetele binevenit în căminul nostru? Am vorbit copiilor noștri despre dragostea lui Isus?
„Numai prezența lui Dumnezeu îi poate face fericiți pe bărbați și femei. Apa obișnuită poate fi transformată de Hristos în vin ceresc. Căminul devine atunci un Eden de fericire; iar familia, un simbol frumos al familiei din ceruri.“ Căminul Advent pg. 28.
„Cauza neînțelegerilor și a discordiei din familii și din biserică este despărțirea de Hristos. A fi aproape de Hristos înseamnă a fi aproape unul de altul. Secretul adevăratei unități în biserică și familie nu este diplomația, administrarea, sau efortul supraomenesc de a învinge greutățile — deși acestea trebuie făcute, — ci unirea cu Hristos.
Desenați un cerc mare, cu multe linii de la margini spre centru. Cu cât sunt mai aproape aceste linii de centru, cu atât sunt mai aproape unele de altele. Așa este și în viața creștină. Cu cât suntem mai aproape de Hristos, cu atât vom fi mai aproape unul de altul. Dumnezeu este slăvit când poporul Său este unit în acțiune armonioasă.“ Ibid. pg. 179.
Relația noastră cu biserica
Apostolul Pavel ne avertizează: „Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste și la fapte bune. Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alții, și cu atît mai mult, cu cît vedeți că ziua se apropie.“ Evrei 10:24,25.
„Legătura dintre Hristos și biserica Sa este foarte strânsă și sfântă — El fiind Mirele, iar biserica, mireasa; El, Capul, iar biserica, trupul. Legătura cu Hristos, prin urmare, presupune legătura cu biserica Sa.“ Educația pg. 268.
Deși toate întrunirile bisericii sunt foarte importante (Școala de Sabat, serviciile divine, Sfânta Cină și spălarea picioarelor, adunările de tineret, etc.), noi atragem atenția fraților și surorilor noastre la adunările de rugăciune.
„Aceia care caută cu adevărat comuniunea cu Dumnezeu vor fi văzuți în adunările de rugăciune, îndeplinindu-și cu credincioșie datoria, fiind plini de zel și dornici să culeagă toate binecuvântările care le sunt oferite. Ei vor folosi orice ocazie pe care o au spre a se așeza în acel loc în care pot primi razele luminii cerești.“ Calea către Hristos pg. 98.
„Orice distracție în care vă puteți angaja cerând, în credință, binecuvântarea lui Dumnezeu pentru ea, nu va fi periculoasă. Dar orice distracție care vă ia posibilitatea de a vă ruga în taină, de a vă închina sau de a merge la biserică nu este sigură, ci periculoasă.“ Sfaturi pentru părinți, educatori și elevi pg. 337.
Sabatul și biserica
„Să păziți Sabatele Mele, și să cinstiți locașul Meu cel sfânt. Eu sunt Domnul.“ Leviticul 19:30.
Adevărata păzire a Sabatului și serviciul noastru în locașul de închinare ar trebui să ocupe un loc esențial în viața noastră de creștini. Totuși, pentru a ne bucura de binecuvântările divine trebuie să urmăm îndrumările Cuvântului lui Dumnezeu și să respectăm Sabatul în mod corect. Isaia 56 și 58 ar trebui luate serios în considerare, ca să știm condiția necesară pentru a menține comuniunea cu Dumnezeu. Înainte de a împlini condițiile pentru un serviciu de închinare corect în biserică, noi trebuie să avem o comuniune individuală serioasă cu Dumnezeu și serviciul nostru de închinare la altarul de familie.
Cred că mulți sunt conștienți că este necesară o reformă cu privire la respectul datorat timpului serviciului de închinare — la altarul de familie și în biserică. Vă recomandăm studierea și meditarea la articolul „Purtarea în Casa lui Dumnezeu“ din Mărturii pentru biserică vol. 5. pg. 491–500.
Credincioșia în zecimi și daruri
O altă parte importantă în închinarea noastră este înapoierea cu credincioșie a zecimii și darurilor. Profetul Maleahi a adresat următorul apel: „Se cade să înșele un om pe Dumnezeu, cum Mă înșelați voi?“ Dar voi întrebați: „Cu ce Te-am înșelat?“ Cu zeciuielile și darurile de mâncare. Sunteți blestemați, câtă vreme căutați să Mă înșelați, tot poporul în întregime! Aduceți însă la casa vistieriei toate zeciuielile, ca să fie hrană în Casa Mea; puneți-Mă astfel la încercare, zice Domnul oștirilor, și veți vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor, și dacă nu voi turna peste voi belșug de binecuvântare.“ Maleahi 3:8–10
Marele pericol — unirea cu lumea
Nu putem să iubim pe Isus și lumea în același timp. Dacă iubim pe Isus, dragostea de lume nu ne va atrage. Dacă iubim lumea, vom respinge pe Isus. Apostolul Pavel a scris: „Căci eu, prin Lege, am murit față de Lege, ca să trăiesc pentru Dumnezeu. Am fost răstignit împreună cu Hristos, și trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine. Și viața, pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu, care m‑a iubit și S‑a dat pe Sine însuș pentru mine.“ Galateni 2:19,20.
„În ce mă privește, departe de mine gândul să mă laud cu altceva decât cu crucea Domnului nostru Isus Hristos, prin care lumea este răstignită față de mine, și eu față de lume!“ Galateni 6:14.
Isus a spus: „Atunci Isus a zis ucenicilor Săi: „Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea, și să Mă urmeze.“ Matei 16:24.
„Nu vă înjugați la un jug nepotrivit cu cei necredincioși. Căci ce legătură este între neprihănire și fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunerecul? Ce înțelegere poate fi între Hristos și Belial? Sau ce legătură are cel credincios cu cel necredincios? Cum se împacă Templul lui Dumnezeu cu idolii? Căci noi suntem Templul Dumnezeului celui viu, cum a zis Dumnezeu: „Eu voi locui și voi umbla în mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor, și ei vor fi poporul Meu.“ De aceea: „Ieșiți din mijlocul lor, și despărțiți-vă de ei, zice Domnul; nu vă atingeți de ce este necurat, și vă voi primi. Eu vă voi fi Tată, și voi îmi veți fi fii și fiice, zice Domnul Cel Atotputernic. Deci, fiindcă avem astfel de făgăduințe, prea iubiților, să ne curățim de orice întinăciune a cărnii și a duhului, și să ne ducem sfințirea până la capăt, în frica de Dumnezeu.“ 2 Corinteni 6:14–18; 7:1.
Prioritatea noastră absolută
„Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.“ Matei 6:33.
„Căci vă spun că, dacă neprihănirea voastră nu va întrece neprihănirea cărturarilor și a Fariseilor, cu nici un chip nu veți intra în Împărăția cerurilor.“ Matei 5:20.
„Rabinii socoteau că neprihănirea lor le dădea dreptul să intre în cer, dar Isus a declarat‑o neîndestulătoare și fără valoare. Neprihănirea fariseilor se întemeia pe ceremonii exterioare și pe cunoașterea teoretică a adevărului. Rabinii pretindeau că sunt sfinți prin propriile eforturi de păzire a legii; dar faptele lor despărțiseră neprihănirea de religie. În timp ce erau foarte minuțioși în ținerea formelor rituale, viața lor era imorală și josnică. Așa-zisa lor neprihănire niciodată nu putea să intre în Împărăția cerului.“ HLL pg. 309.
„Problemele care trebuie să ne preocupe sunt: Am eu credință mântuitoare în Fiul lui Dumnezeu? Este viața mea în armonie cu Legea divină? „Cine crede în Fiul, are viața veșnică; dar cine nu crede în Fiul, nu va vedea viața.“ „Și prin aceasta știm că Îl cunoaștem, dacă păzim poruncile Lui“ (Ioan 3,36; 1 Ioan 2,3).“ Ibid pg. 396.
„Oamenii păcătoși pot să devină drepți numai dacă au credință în Dumnezeu și dacă păstrează o vie legătură cu El. Atunci adevărata evlavie va înălța gândurile și va înnobila viața. Atunci formele exterioare ale religiei sunt în armonie cu curăția creștină lăuntrică. Atunci ceremoniile cerute în slujba lui Dumnezeu nu sunt ritualuri fără rost ca ale fariseilor fățarnici.“ Ibid pg. 310.
Iubiți frați și surori, avem nevoie de o experiență mai profundă cu Dumnezeu. trebuie să renunțăm la tot ce este contrar voii lui Dumnezeu și să fim dispuși să facem doar ceea ce îi place Lui. „Deci, fie că mâncați, fie că beți, fie că faceți altceva: să faceți totul pentru slava lui Dumnezeu.“ 1 Corinteni 10:31.
Prin harul lui Dumnezeu, haideți să începem noul an cu hotărârea fermă să căutăm pe Domnul cu toată inima, să devotăm timp pentru rugăciune, să studiem cuvântul Său și să spunem altora despre marea iubire a lui Dumnezeu descoperită în Isus care Și‑a dat viața Sa desăvârșită pentru noi la crucea de la Calvar.
„Căutați pe Domnul câtă vreme se poate găsi; chemați‑L, câtă vreme este aproape. Să se lase cel rău de calea lui, și omul nelegiuit să se lase de gândurile lui, să se întoarcă la Domnul care va avea milă de el, la Dumnezeul nostru, care nu obosește iertând.“ Isaia 55:6,7.
„Un student s‑a apropiat de rabin și l‑a întrebat: „Când trebuie să fiu în regulă cu Dumnezeu?“ Rabinul a răspuns: „Cu o zi înainte ca tu să mori.“ „Dar când voi muri?“ Rabinul a răspuns: „Nimeni nu știe; de aceea Scriptura zice: „Astăzi dacă auziți glasul, nu vă împietriți inimile.“
„Dacă tu ești drept cu Dumnezeu astăzi, ești gata dacă Hristos ar veni astăzi.“ Sermons and Talks, vol.1, p.203.
Vă dorim fiecăruia un AN NOU binecuvântat, plin de prosperitate, în special spirituală.
Cu toată sinceritatea, fratele vostru în Isus Hristos,
Davi P. Silva
Președintele CG a AZSMR