Învățături din Epistolele lui Petru (I) — LECŢII BIBLICE PENTRU SABAT
DESCARCĂ LECȚIA ÎN FORMAT PDF!
Care dintre noi nu a trecut prin situații asemănătoare cu cea a lui Petru, ucenicul franc? Umanitatea lui este, cu siguranță, una la care ne putem raporta cu toții, cel puțin într-un fel. Zelul său entuziast și dorința sa de a face voia Maestrului său ne inspiră. Cu siguranță putem empatiza cu greșelile sale ocazionale, jenante, și să fim încurajați de felul în care s‑a ridicat din nou după cădere. Procesul maturizării prin care a trecut Petru sub îndrumarea lui Dumnezeu l‑a adus într-un apostolat nobil, cu două epistole demne de a fi plasate în canonul sacru al Sfintei Scripturi.
Din aceste motive, în următoarele trei luni, elevii școlii de Sabat din întreaga lume se vor concentra asupra Lecțiilor din epistolele lui Petru (I). Nestemate prețioase ale adevărului de la acest om inspirat al lui Dumnezeu sunt menite să întărească umblarea noastră cu Domnul în vremuri de încercare.
Unul dintre punctele cheie ale epistolei lui Petru este acela că poporul lui Dumnezeu trebuie să ducă vieți care să zidească trupul lui Hristos pentru a fi o mărturie strălucitoare într‑o lume întunecată de păcat.
„O redeșteptare și o reformă trebuie să aibă loc sub conducerea Duhului Sfânt. Redeșteptarea și reforma sunt două lucruri diferite. Redeșteptarea înseamnă o reînnoire a vieții spirituale, o înviorare a puterilor minții și inimii, o înviere din moartea spirituală. Reforma semnifică o reorganizare, o schimbare în idei și teorii, obiceiuri și practici. Reforma nu va aduce rodul bun al dreptății decât dacă este legată de redeșteptarea Duhului. Redeșteptarea și reforma trebuie să-și îndeplinească lucrarea lor desemnată și în îndeplinirea acestei lucrări, ele trebuie să se îmbine.“ – Solii Alese, vol. 1, p. 128 (cap. 16: Apeluri pentru Redeșteptare).
O mărturie interesantă aduce fiecăruia dintre noi un apel puternic, pe care îl putem lua cu toții pentru creșterea noastră spirituală în timp ce studiem prima epistolă a lui Petru: „Fratele meu, dacă vrei, poți fi un om puternic în Dumnezeu. Ai talanții capacităților pe care Dumnezeu ți i‑a încredințat să îi sfințești în slujba Sa. Dar dacă nu te predai complet lui Hristos, capacitățile tale vor fi periculoase atât pentru tine, cât și pentru alții, conducându‑i să meargă departe de adevăr și departe de Hristos.”
„Membrii comunității din … trebuie să facă foarte multe pentru ei înșiși. Trebuie să aibă un zel aprins pentru Hristos, trebuie să fie mai umili, mai răbdători, mai amabili, mai dispuși a învăța, mai asemenea Domnului Hristos în toate privințele. În caracterul lor, ar trebui să manifeste față de lume puterea sfințitoare a harului. Ferească Dumnezeu ca tu, prin cuvânt sau exemplu, să barezi calea pentru această lucrare esențială. Vrei să lucrezi cu Isus? Vrei să fii credincios Domnului care te‑a răscumpărat? Vrei să lași la o parte toate lucrurile de mică importanță? Tu trebuie să fii botezat într‑o credință mai mare, o iubire mai mare. Ai nevoie de un mai mare respect pentru lucrurile de o importanță veșnică.“ – Mărturii pentru comunitate, vol. 5, p. 570, 571 (Influența creștină în cămin și în biserică).
Domnul să ne ajute să strângem în inima noastră ceea ce studiem!